Aktuálně 50726 nabídek práce!

Co mi hrozí, když nedodržím výpovědní dobu?

Co mi hrozí, když jsem našel novou práci a současný zaměstnavatel trvá na dvou měsíční výpovědní lhůtě a příští den prostě nepřijdu do práce? Předně je nutné zdůraznit, že musíte podat výpověď. Jako zaměstnanec můžete podat výpověď kdykoliv a z jakéhokoliv důvodu, zákon však počítá s tím, že dodržíte dvouměsíční výpovědní dobu. Pokud toto pravidlo porušíte, vystavujete se hned několika rizikům, viz. níže:

1. Potáhne se to s Vámi

Přestanete-li chodit do práce, zaměstnavatel s Vámi zruší pracovní poměr okamžitě, což je i Vaším cílem, ale zmínku uvidí nový zaměstnavatel v zápočtovém listě a i při návštěvě Úřadu práce můžete mít problémy při žádosti o podporu.

2. Odpovědnost za škodu

Zaměstnanec dle zákona odpovídá za škodu, kterou způsobil zaviněným porušením pracovních povinností. Typicky se může jednat o situaci, kdy se bez omluvy nedostavíte do práce a v důsledku toho zaměstnavatel nestihne dokončit určitou zakázku, za což byl povinen platit smluvní pokutu. Pokud by se z okolností podařilo prokázat, že nepřítomný zaměstnanec dal přednost jiné práci a nedodržel výpovědní dobu záměrně, mohl by zaměstnavatel nárokovat i ušlý zisk.