Aktuálně 51298 nabídek práce!

Na co mám nárok od Úřadu práce

Na Úřadu práce vyplníte žádost o podporu v nezaměstnanosti, kterou budete dostávat jen pět měsíců. Pokud je vám 50-54 let, náleží vám podpora na osm měsíců. Lidé starší 55 let mají nárok na jedenáctiměsíční podporu. První dva měsíce dostanou nezaměstnaní 65 procent průměrného čistého měsíčního výdělku z předchozího zaměstnání, maximálně částku 14 281 korun. Další dva měsíce klesne podpora na 50 procent dřívějšího výdělku a zbývající měsíce už je to jen 45 procent. Pokud se přihlásíte na rekvalifikaci, dostanete vyšší podporu, a to až 16 tisíc korun měsíčně. Toto platí v případě, že výpověď dostanete. Jestli vám zaměstnavatel vyplatí odstupné, nárok na podporu budete mít až později. Jednoduše řečeno, pokud dostanete dvouměsíční odstupné, začnete pobírat podporu v nezaměstnanosti až po uplynutí dvou měsíců.

Ukončíte-li pracovní poměr dohodou, dostanete méně - přesně 45 procent čistého výdělku. Proto někteří odborníci doporučují neodcházet z práce na dohodu, ale "z vážných důvodů", například kvůli péči o dítě či nemocné rodiče. Důvod sice nemusíte zaměstnavateli sdělovat, ale chcete-li pobírat plnou podporu, musíte toto prokázat Úřadu práce. Musíte mít v uplynulých dvou letech odpracováno minimálně 12 měsíců, za které jste platili důchodové pojištění. To je problém u absolventů, kteří po škole přijdou na trh práce a nemají žádnou pracovní zkušenost. Zaevidováním se na úřadu práce získají tedy jen státem placené povinné zdravotní pojištění. Každopádně tak alespoň ušetří 1 148 korun, které by museli zdravotní pojišťovně sami platit.

I když jste evidováni na Úřadu práce, můžete si vydělat. Nesmí to být ale více, než je polovina minimální mzdy, což je 4 250 korun měsíčně. Pokud pobíráte podporu v nezaměstnanosti, její vyplácení se vám na dobu výdělku přeruší.